Crapsregler

Olika casinon kan ha aningen olika regler för vilka nummer som gör vad och vilka insatser som ger vilka utdelningar vid vinst. Men i allt väsentligt är spelet sig likt överallt. Spelarna turas i en medurs ordning om att kasta två tärningar och summan av dessa två tärningar vid varje kast är också det man spelar på.

Come Out

Den som kastar kallas för Shooter och behöver ha en insats på en av de två mest grundläggande insatserna Pass Line eller Don’t Pass Line för att få kasta. De andra spelarna kan då också satsa på den första spelomgången som kallas för Come Out. Om det första kastet ger resultatet 7 eller 11 så vinner Pass Line. Om resultatet istället blir 2, 3 eller 12 så vinner istället Don’t Pass Line.

Point

Alla andra kombinationer, nämligen 2, 4, 5, 6, 8, 9, eller 10 fastställer Point-värdet och leder direkt till den andra spelomgången som heter just Point. I denna spelomgång gäller det att återigen kasta samma värde som är Point innan 7 eller 11 dyker upp igen, för att Pass Line skall vinna. Skulle 7 eller 11 komma först, så vinner Don’t Pass Line istället.

Andra insatser

Ytterligare bets kan givetvis göras inför varje kast med olika odds och utdelning, till exempel genom att satsa på ett visst nummer och kombination av nummer. Ju lägre oddsen är för att uppnå en viss kombination, desto högre är utdelningen. Även sido-bets är möjliga i alla spelets faser, där enskilda spelare kan satsa på enskilda odds och på så vis påverka husets statistiska övertag något till egen fördel.