Andra tärningsspel

Tärningsspel har fascinerat människan sedan urminnes tider. Tärningen har hittats i gravar från folkvandringstiden och har bevisats inte bara vara ett sätt att roa sig på utan även ett medel för att konversera med Gudarna. Från att spå framtiden till att direkt ställa en fråga till Gudarna, tärningen kunde göra allt. För att vara ett sådant simpelt verktyg så har tärningen åstadkommit massiva förändringar i samhället. Tärningen har till och med använts för att döma domstolar. Många oskyldiga har blivit dömda som skyldiga tack vare ett tärningskast.

Idag vet vi vad slumpen är och att det förmodligen inte har något med Gudar att göra. Tärningen har tappat sin makt och är bara ett verktyg för spel. Craps är ett av de populäraste tärningsspelen men det finns andra spel som är minst lika populära.

Threes/3:or

Threes, eller 3:or som det heter på svenska, är ett spel på tärningar som ofta spelas på gator. Vanligast är spelet på de Amerikanska bakgatorna och har på grund av det ett dåligt rykte som ett kriminellt spel. Det finns inget med spelet som är kriminellt.

För att spela 3:or behöver man fem tärningar och för att vinna ska man ha så låga siffror som möjligt. Spelaren med lägst summa efter fem kast var vinner spelomgången och de insatser som gjorts, om några gjorts. Det går nämligen även att spela 3:or utan insatser.

Spelaren får spara en tärning efter varje kast. Lyckas spelaren få fem treor slår den en summa på 0 och skulle någon lyckas kasta fem sexor vinner den spelaren direkt. Vid oavgjort får de spelarna som fått samma summa spela mot varandra och måste satsa lika mycket som satsningen var innan de började.

Yatzy

Yatzy är det allra populäraste sällskapsspelet som spelas med tärningar. Det är enkelt och kräver inte mycket av spelaren. Även i Yatzy behöver man fem tärningar och ett papper där man kan notera och sammanställa poängen.

Yatzy går ut på att få så höga poäng som möjligt genom att uppfylla vissa mål. Till exempel så finns det ett mål som heter tre-par vilket betyder att man måste slå tre av samma siffra. Slår man tre treor får man en poäng på 9 slår man däremot tre sexor får man en poäng på 18. Det är därför viktigt att slå så höga siffror som möjligt. Skulle man misslyckas att uppnå något av Yatzy målen överhuvudtaget måste man stryka ett mål och kan därmed inte få några poäng för det målet medan de andra deltagarna kan.